3 kvinnor

Jafar Panahi riktar kameran mot förtrycket

Skådespelerskan Behnaz Jafari får en vädjan om hjälp från en ung flicka. Hennes familj vill förbjuda henne att gå på teaterskola. Trots att Behnaz Jafari är mitt i en filminspelning, vänder hon sig genast till sin gamle vän Jafar Panahi. Tillsammans ger de sig iväg för att försöka hjälpa flickan. På en händelserik resa genom den iranska landsbygden tas de emot med stor gästfrihet. I alla fall så länge de håller sig till traditionerna ...

Jafar Panahi (f. 1960) utbildade sig på film- och TV-universitetet i Teheran och var bland mycket annat assistent till Abbas Kiarostami på inspelningen av Under olivträden. 1995 regisserade Panahi sin första långfilm – Den vita ballongen - som vann Guldkameran på Cannes filmfestival. Tre år senare vann han Guldlejonet i Venedig med Cirkeln. 2003 återvände han till Cannes med Rött guld. Filmen utsågs först till Irans Oscarbidrag, men den drogs tillbaka efter att myndigheterna förbjudit filmen. Även Kvinnor Offside, som vann Silverbjörnen i Berlin 2006, förbjöds i hemlandet. 2009 greps Jafar Panahi efter att ha deltagit i en minnesceremoni över en kvinna som omkommit under demonstrationerna efter det kontroversiella omvalet av president Mahmoud Ahmedinejad. Året efter förbjöds han att under en obestämd tid göra film, skriva manus, ge intervjuer eller att lämna landet. Han riskerar 20 års fängelse för brott mot ett av dessa förbud. Trots detta har han regisserat This is Not a Film 2011, Closed Curtain 2013 och Taxi Teheran som vann Guldbjörnen i Berlin 2015.

TriArt tycker: Jafar Panahi levererar med lätt hand en gripande historia om tabun, hedersförtryck och sociala krockar. Roligt, känsligt och uppkäftigt.

3 kvinnor

Titel 3 kvinnor

Originaltitel Se rokh

År 2018

Längd 100 min

Länder Iran

Undertexter Svenska

Språk Persiska

Regissör Jafar Panahi

Skådespelare Behnaz Jafari, Narges Delaram, Maedeh Erteghaei

Producenter Jafar Panahi

Manus Jafar Panahi

Relaterade: