4 månader, 3 dagar & 2 dagar

Flerfaldigt prisbelönat drama som utspelar sig 1987 i Bukarest, under diktaktorn Ceausescus skälvande sista tid, där unga Otilia under en lång dag försöker ordna en illegal abort åt sin väninna. Regissören Cristian Mungius starka genombrott vann en lång priser världen över, däribland Guldpalmen i Cannes.

Cristian Mungius starka drama utspelar sig i Bukarest 1987 och handlar om unga Otilia som under en lång dag försöker ordna en illegal abort åt sin väninna Gabita. Det blir en odyssé i Nicolae Ceausescus glåmiga förtryckta land, de sista skälvande åren innan diktatorns fall. Det är ett samhälle där små och stora auktoritetsfigurer styr över den stora massan och där en sak som abortförbudet hade sin egen skruvade logik.

- Det var inte så att det fanns några religiösa skäl bakom det, berättade Mungiu när han besökte Stockholm. Ceausescu införde det 1966 av två skäl; rent ekonomiskt behövdes en större befolkning för att förverkliga hans storvulna planer för jordbruket och industrin. Och det andra var att denna generation skulle ha en ny socialistisk anda och det var lättare att ingjuta i människor redan från början. Hela syftet var att föröka sig och det är precis vad som hände.

- Det här är en väldigt personlig historia för mig eftersom jag är född 1968 och är en av ”dekretets barn”, den babyboom vi hade från ungefär 1967 till 1972, berättar regissören som debuterade 2002 med Occident och även varit del av episodfilmen Skrönor från de gyllene åren (2009). Mungiu fick sitt stora genombrott med 4 månader, 3 veckor & 2 dagar som fick en lång rad priser världen över, från Guldpalmen i Cannes och Bronshästen i Stockholm till Europeiska filmpriset.

4 månader, 3 dagar & 2 dagar

Titel 4 månader, 3 dagar & 2 dagar

Originaltitel 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

År 2007

Längd 113 min

Länder Rumänien

Undertexter Svenska

Språk Rumänska

Regissör Cristian Mungiu

Skådespelare Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Relaterade: