65, 66 och jag

”Ett och annat i filmen är en smula billigt, men det är fart och käckhet över många scener, och liksom i Annonsera har Henrikson beslutsamt gått till verket i avsikt att framförallt roa publiken. Att döma av de många glada skratten i salongen nådde han också sitt syfte” Eveo i SvD 1936

Grosshandlare Pettersson kolliderar med en lyktstolpe och bestämmer sig för att fly rättvisan. Men innan han åker, stannar han för att bada. Då dyker skummisen Blomberg upp och stjäl både bil och kläder. Blomberg är i sin tur eftersökt för att ha struntat i sina repövningar. Petterson, utan nycklar och i Blombergs slitna kläder, blir tagen på bar gärning när han försöker klättra in i sitt eget hus genom ett fönster. Han misstas för Blomberg och döms till millitärtjänst. Och gissa vem som också är där, fast i Petterssons kläder? Kasta in lite kärlek, fnurror på tråden och andra lösa förbindelser och ni har handlingen som i en liten ask.

Anders Henriksson (1896-1965) inledde sin filmkarriär som skådespelare i Mauritz Stillers Gränsfolken 1913. Han debuterade som regissör 20 år senare med Flickan från varuhuset. Han blandade friskt Strindbergfilmatiseringar som Giftas och Ett dockhem med putslustigheter som 65, 66 och jag och O, en sån natt!. Anders Henriksson använde sig ibland av pseudonymen de Canaille.

TriArt tycker: Förväxlingar, flirtar och trassligheter kryddas med buskisskämt i en aldrig sinande ström. Pilsnerfilm helt enkelt. (PL)

65, 66 och jag

Titel 65, 66 och jag

Originaltitel 65, 66 och jag

År 1936

Längd 89 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Anders Henriksson

Skådespelare Thor Modéen, Carl Hargman, Elof Ahrle

Relaterade: