Agnès Stränder

Den banbrytande debuten Le Pointe Courte gjorde Agnès Varda till ikon redan innan hon hade fyllt trettio. 50 år senare knyter hon ihop säcken och sammanfattar sitt liv med en visuell uppvisning där det aldrig råder någon tvekan vem som ligger bakom.

Agnès Varda kallar sin film för en dokumentär hybrid. Den börjar på sandstränderna i barndomens Belgien och fortsätter sedan via södra Frankrike genom USA och vidare. Hon berättar sitt livs historia med en spontanitet och visuell glädje som både sprakar och glöder.  Nyinspelade inslag varieras med äldre dokumentärt material, rekonstruktioner från barn- och ungdomsåren, klipp från de egna filmerna, animationer och effektfulla film- och konstinstallationer.

Agnès Varda inledde sin karriär som fotograf, men bytte sakta men säkert fokus över till film. Hennes filmdebut Le Pointe Courte är en av de viktigaste inspirationskällorna till franska nya vågen. Hennes arbete fokuserade tidigt på sociala och feministiska frågor. Hon var gift med regissören Jacques Demy. Och som lite bonustrivia så var hon även en av de fem personer som var med på Jim Morrisons begravning.

TriArt tycker: Ett infallsrikt och fascinerande porträtt av och om en av vår tids mest färgstarka personligheter.

Agnès Stränder

Titel Agnès Stränder

Originaltitel Les plages d’Agnès

År 2008

Längd 110 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Agnès Varda

Skådespelare Agnès Varda, André Lubrano, Blaise Fournier

Utanför TriArt Sabine Mirlesse intervjuar Agnès Varda, Kort intervju med Agnès Varda från 1960-talet

Relaterade: