Aguirre - Guds vrede

Herzog och Kinskis första film tillsammans svettas äventyrlig galenskap ur varje por.

Några decennier efter Inkarikets fall lämnar en spansk expedition de peruanska bergen i jakt på guld och rikedomar. Den hänsynslöse Don Lope de Aguirre har kommandot, men kommer han lyckas föra expeditionen till det gyllene El Dorado, eller kommer han i sin guldtörst leda dem in i döden?

Werner Herzog (f. 1942) var under 70-talet, tillsammans med Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta, Volker Schlöndorff och Wim Wenders, en av fixstjärnorna i det som brukar kallas den nya tyska filmvågen. Han långfilmsdebuterade 1968 med Lebenszeichen och med filmer som Dvärgar har också varit små (1970), Aguirre – Guds vrede (1972), Kaspar Hauser – Var och en för sig och Gud mot alla (1974), Woyzeck (1979) och Fitzcarraldo (1982) i ryggen tillhör han de mer kompromisslösa regissörerna i sin generation.

TriArt tycker: Det finns få (inga?) skådespelare som utstrålar lika oberäkneligt vansinne som Klaus Kinski. Något som en kaotisk inspelning med gräl och livsfarliga tagningar har förstärkt ytterligare. Aguirre - Guds vrede är ett av Herzogs mest inspirerade ögonblick och en äldre, nervigt opålitlig kusin till Apocalypse Now.

Aguirre - Guds vrede

Titel Aguirre - Guds vrede

Originaltitel Aguirre, der Zorn Gottes

År 1972

Längd 95 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Tyska

Regissör Werner Herzog

Skådespelare Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo

Producenter Werner Herzog, Hans Prescher

Manus Werner Herzog

Relaterade: