Ajami

En oskyldig pojkes död påverkar livet för invånarna i Ajami, en smältdegel av människor med olika religioner som alla försöker hantera verkligheten i skuggan av den bittra Palestina/Israel-fejden.

Frustration och rädsla går som en röd tråd genom historien när en ung man misstas för en annan och skjuts ihjäl. Omar, som är den som skulle dött, söker hjälp hos områdets ”Gudfader”. Men ska klanen lägga ner vapnen så kostar det, vilket tvingar Omar att börja sälja droger. Samtidigt försöker Benji lämna kvarteret med sin flickvän, något som inte ses med blida ögon av hans muslimska vänner. Filmen är indelad i fem kapitel där samma händelse ses ur olika perspektiv.

Scandar Copti (f. 1975) är palestinsk medborgare i Israel, född och uppvuxen i Jaffa. Han mötte Yaron Shani (f. 1973), som är isralelisk jude, under Tel Aviv Student Film Festival 2002. Tillsammans började de arbeta på manuset till långfilmsdebuten Ajami som prisats på festivaler över hela världen och nominerades till en Oscar.

TriArt tycker: Den okonstlade stilen och en imponerande närvarokänsla hos skådespelarna (som alla är amatörer) ger trovärdighet till en våldsam historia. Ett febrigt och angeläget vardagsdrama.

Ajami

Titel Ajami

Originaltitel Ajami

År 2009

Längd 120 min

Länder Israel

Undertexter Svenska

Språk Arabiska/Hebriska

Regissörer Yaron Shani, Scandar Copti

Skådespelare Fouad Habash, Ibrahim Fre

Relaterade: