Äntligen söndag!

Francois Truffauts sista film är en lekfull hyllning till 40-talets Noir-filmer komplett med regnvåt asfalt och smarta lustigheter.

När Julien (Jean-Luis Trintignant) misstänks för ett dubbelmord griper hans sekreterare Barbara (Fanny Ardant) in. Hon är inte helt övertygad om hans oskuld, men försöker ändå rentvå honom. Det tar henne in i en spindelväv av otrohet, skumma affärer och suspekta privatdetektiver…

Francois Truffaut (f1932 - 1984) inledde sin filmkarriär som 14-åring när han fick jobb som frispråkig kritiker på franska filmtidningen Cahiers du cinema. Han lämnade tidningen för att göra en av filmhistoriens mest inflytelserika regidebuter, den självbiografiska De 400 slagen som också blev startskottet för den Franska nya vågen. Med filmer som till exempel Jules et Jim, Till sista andetaget, Skjut pianisten och Dag som natt befäste han sin plats i filmhistorien. Francois Truffaut dog av en hjärntumör 1984.

TriArt tycker: Fanny Ardant visar sig vara en finfin komedienne och gör Truffauts lekfulla avsked till en elegant historia berättad med både skärpa och underfundig humor. 

Äntligen söndag!

Titel Äntligen söndag!

Originaltitel Vivement dimanche!

År 1983

Längd 110 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Francois Truffaut

Skådespelare Fanny Ardant, Jean-Luis Trintignant, Philippe Laudenbach

Relaterade: