Armadillo

En intensiv och osentimental inblick i hur en grupp danska soldater, stationerade i Afghanistan, lever och hur de påverkas av kriget. Här ges inga enkla svar på de frågeställningar som väcks utan filmen överlåter till var och en att dra sina egna slutsatser.

Armadillo följer en liten grupp danska soldater i Afghanistan. Från sista dagen i Köpenhamn komplett med strippor, sprit och känslomässiga avsked till den strama tillvaron med vapenunderhåll, TV-spel, träning och, ibland, öppen strid. Något som orsakar eller kanske till och med kräver, en ganska härdad syn på tillvaron.   

Regissören Janus Metz Pedersen inledde sin dokumentärkarriär som researcher till den sydafrikanska TV-serien Soul City, upplevelser som han sedan använde sig av i regidebuten Township Boys. I Eventyrerne följde han afrikanska flyktingars försök att komma in i Europa. Armadillo är hans största framgång hittills och vann bland annat kritikerpriset på Cannesfestivalen 2010.

TriArt tycker: En närgången studie av krigets verklighet, av den identitet som unga soldater skapar åt sig själva och inte minst det ansvar som läggs på deras inte alltid fullt så mogna axlar.   

Armadillo

Titel Armadillo

Originaltitel Armadillo

År 2010

Längd 105 min

Länder Danmark

Undertexter Svenska

Språk Danska

Regissör Janus Metz Pedersen

Skådespelare Soldater från HOLD 7

Relaterade: