Asjik-Kerib

Asjik-Kerib blev den excentriske mästerregissören Sergej Paradjanovs sista fullbordade verk. En visuellt symbolladdad saga om spelmannen Asjik-Kerib som tvingas göra en lång vandring för att vinna sin älskades hand.

Mikhail Lermontovs saga om den vandrande spelmannen får nytt liv i Sergej Pardajanovs händer. Asjik-Kerib är en fattig lutspelare som blir förälskad i dottern till en förmögen köpman. För att skrapa ihop en egen förmögenhet som gör honom värdig att gifta sig med sin älskade ger han sig ut på en tusen och en dag lång vandring …

Sergej Paradjanov (1924-1990) tillhör de stora nyskaparna inom modern film. Hans visuellt fantasifyllda stil bröt helt med, och störde, den Sovjetiska regimens krav på realism. I kombination med en kontroversiell livsstil ledde hans verk till att Paradjanov fängslades och filmerna förbjöds. Det skulle ta till efter Sovjetunionens kollaps innan de åter började göras tillgängliga. Paradjanov återkom gärna till temat med den förföljde konstnären vars öde innebär både offer och triumf. Asjik-Kerib är inget undantag, även om tonen är en aning ljusare än vad hans tidigare filmer är.

TriArt tycker: I Asjik-Kerib har Paradjanov ytterligare finslipat sitt visuellt överdådiga universum. De stiliserade bilderna vibrerar av liv och historien berättas med underfundig humor och mustiga skrönor.

Asjik-Kerib

Titel Asjik-Kerib

Originaltitel Ashug-Karibi

År 1988

Längd 73 min

Länder Ryssland

Undertexter Svenska

Språk Azerbadjanska, Ryska

Regissör Sergej Paradjanov

Skådespelare Yuri Mgoyan, Sofiko Chiaureli, Ramaz Chkhivadze

Relaterade: