Aska och diamanter

Aska och diamanter ses som en modern europeisk kultfilm. Den tar upp viktiga moraliska frågor med en ovanligt expressionistisk styrka i form och stil. Regissören Andrzej Wajda visar prov på stark personregi och förmåga att skapa närvarande karaktärer. Cybulski i huvudrollen betraktades som Europas svar på Marlon Brando.

En motståndsman får order att döda en partipolitiker i en liten polsk by 1945.  Han är inte säker på om han vill eller kan utföra ordern. I detta existentiella tvivel och i oförmåga att ta beslut drabbas han själv av  den yttersta domen.

Andrzej Wajda betraktas som en av de största regissörerna i modern europeisk film och beskrivs av många som Polens motsvarighet till Sveriges Ingmar Bergman. Han är en stark personinstruktör och historieberättare i intensiva och expressiva bilder. Wajdas motiv hämtas ofta från centraleuropeiska historiska erfarenheter från andra världskriget och från bygget av det moderna Europa.

TriArt tycker: Aska och diamanter är en storartad existentiell thriller, med en energi och ett dynamiskt uttryck som ännu i dag gör den till en både stark och engagerande upplevelse. Den ställer stora och viktiga moraliska frågor om våld, motstånd och om rätten att utföra ”ideologiska våldsdåd”.  En central och viktig filmklassiker som berör!

Aska och diamanter

Titel Aska och diamanter

Originaltitel Popiol i diament

År 1958

Längd 103 min

Länder Polen

Undertexter Svenska

Språk Polska

Regissör Andrzej Wajda

Skådespelare Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzanowska, Adam Pawlikowski

Relaterade: