Återträffen

Anna Odells mästerliga Guldbaggevinnare väcker känslor på alla nivåer.

Det har gått 20 år sedan eleverna i klass 9C gick skilda vägar. Nu ska de ses igen för en nostalgisk återträff. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig, istället vaknar konflikter och gamla sanningar ifrågasätts …Återträffen är en fiktion och alla klasskamrater gestaltas av skådespelare. Men samtliga intervjuer i andra akten bygger på verkliga möten.

Anna Odell (f. 1973) är utbildad konstnär och har studerat på både Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hennes examensarbete Okänd kvinna 2009-349701 uppmärksammades stort i svenska medier och väckte en intensiv debatt. I verket iscensatte hon en psykos och blev tvångsinlagd på en psykiatrisk akutmottagning. Syftet var undersöka och påvisa maktstrukturer inom vården. Återträffen är Anna Odells debut både som regissör och skådespelare. Filmen vann Fipresci-priset på filmfestivalen i Venedig och belönades med Guldbagge för bästa film och bästa manus.

TriArt tycker: En av de senaste årens mest orädda och personliga regidebuter. Anna Odell leker med de sociala hierarkierna och skapar en historia som sätter tankarna i full spinn. Välspelat, smart och omöjligt att inte relatera till.

 

Återträffen

Titel Återträffen

Originaltitel Återträffen

År 2013

Längd 88 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Anna Odell

Skådespelare Anna Odell, Anders Berg, Sandra Andreis

Relaterade: