Bad Boy Bubby

Bad Boy Bubby skakade om en hel filmvärld när den kom 1995. Instängdhet och isolering hade inte skildrats mer kliniskt sedan Herzogs tidiga filmer. En obehaglig film i positiv bemärkelse.

Bad boy Bubby berättar historien om Bubby som är inlåst av sin mamma under 30 år. Han blir psykiskt och fysiskt torterad av henne men lyckas till slut frigöra sig. Bara för att i ”friheten” ,utan sin mamma, möta en värld som inte är mycket bättre än den han redan kände till.

Rolf de Heer (f 1951)  föddes i Holland, men under sin yrkesverksamma tid har han bott i Australien, där han också gick i filmskola.  Hans produktionsbolag heter Vertigo Productions och är baserat i Adelaide. Utöver Bad boy Bubby som är hans mest omtalade film har han också regisserat Dingo (1991) med Miles Davis i sin sista filmroll innan han dog, The Tracker (2002) och Ten Canoes (2006).

TriArt tycker: Bad boy bubby är en film om tillstånd, fysisk och psykisk smärta. Det handlar om om en människa som förnedras och förtrycks, men också om en person som lyckas frigöra sig från mänskliga övergrepp. Rolf de Heer har gjort en film som man bär med sig länge, på gott och ont.

Bad Boy Bubby

Titel Bad Boy Bubby

Originaltitel Bad Boy Bubby

År 1995

Längd 114 min

Länder Australien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Rolf de Heer

Skådespelare Nicholas Hope, Calire Benito, Ralph Cotterill

Manus Rolf de Heer

Relaterade: