Bara en mor

”Hur långt är inte avståndet från människa till människa?”

OBS! Ej svensk text

Under höbärgningen svalkar statarflickan Rya-Rya sin nakna kropp i sjön. I längan skvallras det sedan upphetsat om skandalen. Rya-Rya tar uppståndelsen med ro, hon är förälskad och har sin Nils. Men Nils är inte lika oberörd och när helgen kommer vill han inte prata med henne. Med sårade känslor låter hon sig istället uppvaktas av Henrik och när Nils ångrar sig är det redan försent. Rya-Rya väntar barn med Henrik och de måste gifta sig.

Alf Sjöberg (1903 - 1980) medverkade som skådespelare i den allra första teaterföreställning som sändes i svensk radio – Spelet om envar (1925). 1929 anställdes han som regissör hos Radiotjänst och året därpå började han som regissör på Dramaten som han förblev trogen fram till sin död 1980. Med 138 uppsättningar på Dramaten, 183 dramer för Radioteatern och 18 långfilmer tillhör han våra mest produktiva och uppskattade regissörer. På filmsidan märks bland annat Himlaspelet (1942), Hets (1944), Bara en mor (1949), Fröken Julie (1951) och Barabbas (1953). Hans sista film blev Fadern (1969)

TriArt tycker: Alf Sjöberg tar sig an Ivar-Lo Johanssons roman med full kraft. "Jag ville i Bara en mor skildra den kamp som en människa får utkämpa i en värld, inom ett kollektiv som ställer sig fientlig till henne ... Bara en mor blir på det sättet en hyllning till den anonyma modersgestalten" förklarade han vid filmens premiär. Resultatet är kanske aningen romantiserat, men Eva Dahlbeck är lysande och bär filmen på sina axlar med både trygghet och elegans. Hon ansåg själv att detta var hennes främsta roll, även om hon sedan tröttnade på alla ”jordiska” kvinnoroller.

Bara en mor

Titel Bara en mor

Originaltitel Bara en mor

År 1949

Längd 100 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Alf Sjöberg

Skådespelare Eva Dahlbeck, Max von Sydow, Margaretha Krook, Ragnar Falck

Producenter Victor Sjöström

Manus Alf Sjöberg, Ivar Lo-Johansson

Relaterade: