Bärande hav

Storslagen sjömanshistoria fylld av svartsjuka, dramatik och gamla hederliga moralkakor.

Martin återvänder till Göteborg efter en tids sjukdom. Han överraskar sin flickvän som uppvaktas av styrmannen Bo Winner. Det blir slagsmål och Winner lämnas medvetslös. Några år senare angör Bo Winner med sitt skepp i ett krigshärjat Hamburg. Där gömmer sig Martin som bestämmer sig för att ta en slutgiltig hämnd på sin forne fiende …

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar (1951), men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955)och Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: Snyggt filmad och smart berättad moralkaka. Kul att se Ingvar Kjellson i en av sina allra första filmroller. Annars är det såklart Edvin Adolphson som dominerar över huvudrollerna Alf Kjellin och Ulf Palme.

Bärande hav

Titel Bärande hav

Originaltitel Bärande hav

År 1951

Längd 108 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Alf Kjellin, Eva Dahlbeck, Ulf Palme

Manus Ivar Ahlstedt

Relaterade: