Barfly

Spritdoftande underdog-romantik signerad Charles Bukowski

Henry Chinaski är en alkoholiserad dagdrivare som finner tröst i flaskan och att skriva poesi. Efter ett slagsmål med sin ärkefiende, bartendern Eddie, blir han portad på sitt stamhak. På en bar lite längre ner på gatan träffar han Wanda. De inleder ett alkoholindränkt förhållande. Samtidigt hör ett förlag av sig och erbjuder ett förskott för att få publicera Henrys dikter. Plötsligt ljusnar den sjaskiga tillvaron något, men Henry känner ändå att det är något som skaver …

TriArt tycker: Man får ha lite överseende med en massiv alkoholromantik och köpa en viss dos av självmytologiserande från Bukowskis yviga penna. Men när Mickey Rourke kopplar på charmen under den smutsiga luggen så är det en fin påminnelse om att han en gång faktiskt tillhörde Hollywoods mest karismatiska begåvningar. Här får han dessutom fin uppbackning upp av Faye Dunaway i god form.

Barbet Schroeder (f. 1941) arbetade som assistent åt Jean-Luc Godard på Les Caribiniers (1963) innan han grundade produktionsbolaget Les Films de Losange som ligger bakom några av den franska nya vågens allra finaste verk. 1969 regidebuterade han med More. Bland hans senare filmer märks Barfly (1987), Mysteriet von Bülow (1990), Ensam ung kvinna söker (1992) och dokumentären Djävulens advokat (2007) om den kontroversielle advokaten Jacques Vergés. Barbet Schroeder har även gjort inhopp som skådespelare och kan ses i bland annat Snuten i Hollywood III (1994), Mars Attacks! (1996) Och The Darjeeling Limited (2007)

Barfly

Titel Barfly

Originaltitel Barfly

År 1987

Längd 97 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Barbet Schroeder

Skådespelare Mickey Rourke, Faye Dunaway, Alice Krige

Manus Charles Bukowski

Relaterade: