Barn

Ett gripande politiskt och känslomässigt laddat drama om det svåra efterspelet när en tragisk olycka plötsligt drabbar ett samhälle.

13-åriga Lykke, dotter till en framstående socialistisk politiker, skadar av misstag klasskamraten Jamie, son till en högt uppsatt nationalistisk politiker, under en skolrast. När Jamie sedan avlider på sjukhuset ställs situationen på sin spets och rykten om vad som egentligen har hänt tar snabbt fart. Var det bara en oskyldig lek? Kan man skuldbelägga ett barn? Och vilket ansvar hade egentligen skolan? Samtidigt som de drabbades familjer kämpar med sitt måste skolans rektor hitta styrkan att konfrontera ett samhälle i sorg men också hantera sina egna motstridiga känslor. Hur kunde detta hända och hur går livet vidare?
Med försiktighet och värme närmar sig Haugerud teman om ansvar, skuld och det komplexa i att vara människa och ställer sig frågan, när blir man egentligen vuxen?

”Förutom familjen är skolan den plats där våra barn till största del formas och utbildningssystemet är därför avgörande för vilket slags samhälle vi vill ha. Det gör skolan väldigt intres- sant, både som institution och arbetsplats. Skolan formar oss som människor på flera sätt, hur vi ser både på oss själva och andra och hur vi kommunicerar med varandra. Det här är teman som alltid intresserat mig och för att försöka förstå hur det här fungerar har det för mig varit meningsfullt att använda triviala situationer som bas för dramatiska konflikter. Jag är också intresserad av att titta på hur social klass och politisk tillhörighet påverkar både vårt språk och vårt beteende bland andra. Det finns alltid en obalans mellan människor, oavsett relation. Syftet med Barn är att rikta ljuset mot allt det här. Jag vill belysa vikten av hur vi kommunicerar med varandra och hur det i förlängningen påverkar hur våra barn växer upp, lever sina liv och slutligen fortsätter att forma vårt samhälle.” – Dag Johan Haugerud

Dag Johan Haugerud (f. 1964) är från början utbildad bibliotekarie och filmvetare och har arbetat som journalist och författare. 1998 debuterade han som filmregissör med kortfilmen 16 levande klisjeer och har sedan dess regisserat flertalet prisbelönade kortfilmer. 2012 kom hans långfilmsdebut tillika Amanda-vinnaren Som du ser meg som vann pris för både bästa film, regi, manus och bästa kvinnliga huvudroll på Norges motsvarighet till Guldbaggegalan. Med samma film kammade han även hem det norska kritikerpriset.

Titel Barn

Originaltitel Barn

År 2019

Längd 157 min

Länder Norge

Språk Norska

Regissör Dag Johan Haugerud

Skådespelare Henriette Stenstrup, Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Anne Marit Jacobsen

Producenter Yngve Sæther

Manus Dag Johan Haugerud