Barnen från Frostmofjället

Svensk barnfilms största klassiker!

I den lilla stugan vid fjällets fot ligger mor Brita för döden. Hon har samlat sina sju barn omkring sig och förmanar dem att alltid hålla ihop, nu när de blir föräldralösa. De skall akta sig för de giriga storbönderna i kommunen, som vill placera dem på fattigstugan. Ante, som är äldst, lovar att ta ansvaret för syskonskaran. Efter att Brita somnat in tar de med sig geten Gullspira och påbörjar sin vandring mot ett okänt öde.

Rolf Husberg (f. 1908) inledde sin filmkarriär som assistent till Julius Jaenzon vid inspelningen av Säg det i toner (1929), en av de allra första svenska ljudfilmerna. Han regidebuterade 1942 med Kan doktorn komma? Rolf Husberg betraktas som pionjär inom den svenska barnfilmen. Barnen från Frostmofjället (1945) anses vara den första renodlade biograffilmen för barn. Med Mästerdetektiven Blomkvist (1947) och de efterföljande Mästerdetektiven och Rasmus (1953) samt Luffaren och Rasmus (1955) blev han den förste som med författarinnans välsignelse tog sig an Astrid Lindgrens böcker. Han hade också stora framgångar med rena komedier som Biffen och Bananen (1951) och Flottans glada gossar (1954).

TriArt tycker: Ett nyrestaurerat guldkorn om mod, gemenskap och solidaritet. En riktig snyftare, men också en gripande klasskildring som i skuggan av vår egen samtids bistra verklighet plötsligt inte känns så långt borta. Att Svenska Filminstitutet döpt sitt barnfilmspris till Gullspira efter geten i filmen säger något om dess storhet. (EA)

Barnen från Frostmofjället

Titel Barnen från Frostmofjället

Originaltitel Barnen från Frostmofjället

År 1945

Längd 102 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Rolf Husberg

Skådespelare Hans Lindgren, Siv Hansson, Anders Nyström

Producenter Schamyl Bauman

Manus Rolf Husberg

Relaterade: