Barnet

Jean-Pierre och Luc Dardenne tog hem guldpalmen i Cannes med sin mörka moralthriller. En tät historia med Seraings allra smutsigaste gathörn som bakgrund.

Sonia är en nybliven mamma som försöker hitta ett drägligt liv tillsammans med Bruno. Han är en charmig slarver som hankar sig fram genom med hjälp av ett rymligt samvete och flinka fingrar. Förutsättningarna är inte de bästa och verkligheten tränger snabbt in i det unga parets kärleksbubbla. Bruno vill helst slippa ansvar och när han får höra talas om en svart adoptionsmarknad ser han en lösning på sina problem. Men reaktionerna på beslutet blir inte som han har tänkt sig och ett överslätande ”vi kan ju alltid göra ett nytt barn” lindrar inte Sonias smärta.

Med filmer som Ett löfte, Rosetta, Sonen och Barnet på CV:t behöver bröderna Dardenne knappast någon närmare presentation. Med ett socialt patos i ena handen och ett effektivt foto i den andra sätter de fokus på vår tids stora frågor utan att tappa varken nerv eller skärpa.

TriArt tycker: Med små medel mejslar bröderna Dardenne fram ett lika tonsäkert som kraftfullt drama. Grått har aldrig varit mer färgstarkt!

Barnet

Titel Barnet

Originaltitel L'enfant

År 2005

Längd 95 min

Länder Belgien

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissörer Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Skådespelare Jeremie Renier, Deborah Francis, Jeremie Segard

Producenter Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd

Manus Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Relaterade: