Barnförbjudet

Marie-Louise Ekmans regidebut är ett färgsprakande känslofyrverkeri som inte liknar något annat.

Det handlar om en flicka som drömmer om sitt födelsedagskalas. Men så väcks hon av föräldrarnas grälande som slutar med att modern lämnar hemmet i vredesmod. Dagen efter hämtas flickan på dagis av mormor. Filmen berättas helt ur flickans perspektiv, något som förstärks av Carl Johan De Geers yviga dekor.

Marie-Louise Ekman (f. 1944) har i sitt konstnärsskap alltid varvat bildkonst med film och teater. Återkommande teman är relationer, drömmar, sexualitet och vardagsliv. Hon regidebuterade med kortfilmen Mamma pappa barn 1977 och följde upp med sin första långfilm Barnförbjudet två år senare. Sedan har det blivit ytterligare ett tiotal filmer som alla är fyllda av experimentlusta och ofta absurd humor. Marie-Louise Ekman har även varit professor i måleri, rektor på Kungliga Konsthögskolan och chef för Kungliga Dramatiska Teatern.

TriArt tycker: En debut som fullkomligt sprudlar av färg, form och teatral energi. Eva af Geijerstam fångade stämningen i sin DN-recension redan vid premiären: ” Barnförbjudet är en känslomässig dokumentär, på barnets och den okorrumperade iakttagelsens villkor. Därför, när vi sett Barnförbjudet, är vardagen inte längre likgiltig och trist, utan gul, skär, grön, hemsk och uppfordrande, vacker och ful … och vi kan ändra på den."

Barnförbjudet

Titel Barnförbjudet

Originaltitel Barnförbjudet

År 1979

Längd 81 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Marie-Louise Ekman

Skådespelare Bibi Anderson, Ann Smith, Rolf Skoglund

Producenter Anna-Lena Wibom

Manus Marie-Louise Ekman