Barnvagnen

Bo Widerbergs långfilmsdebut sjuder fortfarande av liv!

Britt vantrivs med sitt liv, men så träffar hon Robban som i väntan på det stora genombrottet som popsångare jobbar på ett rörledningsföretag. De tillbringar natten i baksätet på hans bil innan han försvinner ur hennes liv. Problemet är bara att Britt blivit gravid och måste söka upp honom igen. Samtidigt har hon börjat träffa Björn som är Robbans absoluta motsats. En intellektuell yngling med ett komplexfyllt förhållande till sin mor som jobbar på konstsalong.

Bo Widerberg hade under några år innan sin debut gått hårt åt den svenska filmen som han menade hade stelnat i sin form. Han ville skapa något nytt, något verkligt. Vilket man får säga att han lyckades med tämligen väl.

Bo Widerberg (1930-1997) inledde sin karriär som författare. Första romanen Hösttermin släpptes 1952. 1962 gav han sig in i filmdebatten med pamfletten Visionen i svensk film där han gav besk kritik till branschen. Året efter visade han var skåpet skulle stå och långfilmsdebuterade med Barnvagnen där Jan Troell stod för fotot. Samma år hann Widerberg även med att släppa Kvarteret Korpen. Thommy Berggren hade huvudrollen i båda. Det internationella genombrottet kom 1967 med Elvira Madigan och han fortsatte ge energi och skaka nytt liv i det svenska filmlandskapet genom filmer som Ådalen 31 (1969), Joe Hill (1971) och Mannen på taket (1976) för att nämna några.

TriArt tycker: Wideberg skulle visserligen finslipa konceptet ytterligare i Kvarteret Korpen, men Barnvagnen är en imponerande debut. Och nöjer man sig inte med en samtidsskildring som har både tonträff och politisk nerv så är det dessutom en fröjd att se miljöerna i 60-talets Malmö skickligt fångade av Jan Troells foto.

Barnvagnen

Titel Barnvagnen

Originaltitel Barnvagnen

År 1963

Längd 95 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Bo Widerberg

Skådespelare Lars Passgård, Thommy Berggren, Inger Taube

Manus Bo Widerberg

Relaterade: