Behemoth

En svidande sorgesång över industrialiseringens såriga skuggsidor.

Gräsmarkernas skönhet kommer snart täckas av damm. Herdarna har inget annat val än att lämna ängarna som krymper av aska och oljud. Järnmalmsgruvorna är upplysta hela nätterna eftersom arbetarna som borrar måste hålla sig vakna. Andra är upptagna med att fylla ändlösa rader av lastbilar med kol. Iklädda en mask av sot blir de spöklika varelser. De för en kamp, mot maskinerna och mot sig själva. Efter att ha andats koldamm i decennier är döden precis runt hörnet.

Behemoth är en resa till helvetet på jorden, till kolgruvorna i de mongoliska prärielandskapen och om arbetarnas och naturens fruktansvärda villkor. Zhao Liang låter bilderna och ljudlandskapen tala för sig själva i en konstnärlig dokumentär inspirerad av Dantes Den gudomliga komedin.

Zhao Liang (f.1971) är utbildad på Luxun Fine Art Academy i Shenyang och försörjde sig som fotograf medan han gjorde sina första dokumentärer. Hans filmer var länge förbjudna att visas i Kina, men är nu tillåtna. Behemoth vann flera priser på Venedigs filmfestival.

TriArt tycker: Ett lika sorgset som kraftfullt dokument över de djupa sår som industrialiseringen orsakat på både landskap och befolkning.

Behemoth

Titel Behemoth

Originaltitel Bei xi mo shou

År 2015

Längd 95 min

Länder Kina

Undertexter Svenska

Språk Mandarin

Regissör Zhao Liang

Producenter Sylvie Blum

Manus Zhao Liang, Sylvie Blum

Relaterade: