Belleville Baby

En känsla av längtan, något som gått förlorat och aldrig kommer tillbaka

Ett telefonsamtal från en ungdoms kärlek väcker minnen från ett gemensamt förflutet. Han berättar att han har suttit många år i fängelse, och försöker genom hennes minnen från deras tid tillsammans återskapa sin egen person. Mia är tveksam, åren har gått och hon är nu på en helt annan plats, i ett annat liv. Hon har inga klara bilder av deras tid tillsammans...eller vill inte ha det. Så småningom kommer det tillbaka, hon minns våren de möttes i Paris, hon minns vespan, upploppen och katten som hette Baby. Hon minns också att allt en dag var borta och att livet förändrades. Belleville Baby är en film om tidens gång, kärleken och det som gick förlorat.

Mia Engberg (f. 1970) är regissör och producent mest känd för nyskapande kortfilmer och dokumentärer. Hon producerade och väckte internationell uppmärksamhet  med Dirty Diaries - 12 kortfilmer med feministisk porr. Belleville Baby hade premiär på filmfestivalen i Berlin 2013 och belönades med bland annat en Guldbagge för bästa dokumentär.

TriArt tycker: Tid. Minnen. Längtan. Det kan inte gestaltas bättre än så här. Vad som vid en första anblick kan verka simpelt är dess raka motsats. Ett konstverk som påminner om vad film också kan vara, bortom blockbusters och tomma kalorier.

"Det är svårt att inte vara personlig i relation till Mia Engbergs vackra och vemodiga Belleville Baby. Den tar sig in i alla dina inre rum och väcker liv i det du trodde vilade tryggt. Det gör ont men det är också skönt. Men så lutar den sig ju också mot en klassisk grekisk tragedi ...
När jag såg om filmen nyligen lös plötsligt de politiska aspekterna ännu starkare. Det spelar ingen roll hur många bengaler du kastar mot aristokratin, medfödda privilegier präglar dig vart du än går och det är avslöjande. Möjligheten att välja och välja bort skiljer oss åt, så också våra minnen och hur vi förhåller oss till dem. Så tassa varsamt in i minnets salonger och tillåt dig omslutas och blottas. Duras och Marker i all ära men det här är Mia Engberg och det är alldeles hänförande!" - Elin Andersson

Belleville Baby

Titel Belleville Baby

Originaltitel Belleville Baby

År 2013

Längd 75 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Franska, Svenska

Regissör Mia Engberg

Medverkande Olivier Desautel, Mia Engberg

Producenter Tobias Janson

Relaterade: