Benda Belili

Staff Benda Bilili är ett gäng hemlösa, polioskadade musiker med hembyggda instrument som charmar skjortan av publiken med en lika oborstad som svängig blandning av rumba, rytm, blues och hiphop.

I de fattiga delarna av Kinshasa är livet kämpigt. För tre hemlösa vänner, märkta av polio, är musiken den enda ljuspunkten. De sätter ihop egna instrument och bildar gruppen Staff Benda Bilili. Två franska dokumentärfilmare får höra talas om dem, finansierar gruppens första skiva och följer dem på vägen mot att bli professionella musiker. En feelgood-dokumentär i feelbad-miljö.

Renaud Barret och Florent De la Tullaye hörde först talas om Benda Bilili när de gjorde sin första film om ghettomusik - Jupiter Dance. De fortsätter att filma i Kinshasa även i sin nästa film – Pygmy Blues – som handlar om hur pygméer behandlas mer eller mindre som djur av ”The Big black” som de kallar sina plågoandar.

TriArt tycker: En inspirerande energikick som påminner om att musik, dans och glädje kanske inte räcker hela vägen, men det underlättar tillvaron på väldigt många plan.

 

Benda Belili

Titel Benda Belili

Originaltitel Benda Belili

År 2010

Längd 85 min

Länder Kongo

Undertexter Svenska

Språk Franska, Lingala, Lingala

Regissörer Renaud Barret, Florent de La Tullaye

Skådespelare Makemo Nzale, Theo Nsituvuidi, Zadis Mbulu Nzungu

Manus Renaud Barret, Florent de la Tullay