Bengbulan

Suzanne Ostens stiliserade saga väcker fortfarande starka känslor

Det är en varm julimånad i Stockholm. Carmen är tolv år och är kvar i stan med sin psykiskt sjuka mamma som arbetar natt. Carmens storasyster har flytt hemmet. Stan är tryckande varm och tom på folk. I brist på annat sällskap spenderar Carmen dagarna med nioåriga Kersti och Anders. En dag får Carmens granne besök av sin son, Bengbulan, en stor, barnslig och våldsam artonåring. Han börjar trakassera de tre kompisarna till den grad att de till slut inte vågar gå ut. Men de låter sig inte besegras.

Suzanne Osten (f.1944) är regissör, filmare och författare. Hon är en förgrundsgestalt inom svenskt kulturliv och har banat vägen för en helt ny syn på barn- och ungdomskultur. Suzanne vågar lyfta de svåra frågorna och har i årtionden gestaltat ämnen i sina verk långt innan andra vågat. I mer än trettio år drev hon den banbrytande barn – och ungdomsteatern Unga Klara. Bland hennes mest uppmärksammade och Guldbaggebelönade filmer kan nämnas Mamma, Bröderna Mozart och Skyddsängeln som var uttagen till Un Certain Regard-sektionen på Cannes filmfestival.
Suzanne blev under våren 2015 utsedd till Sveriges första Barnfilmsambassadör av Svenska Filminstitutet.

TriArt tycker: Suzanne Osten har aldrig tvekat att lyfta svåra frågor för barn. Själv har hon sagt att Bengbulan är den barnfilm som skulle göra barnfilm djärvare. Och den liknar verkligen inte något annat. En film för barn som med fördel ses i sällskap av en vuxen.

Bengbulan

Titel Bengbulan

Originaltitel Bengbulan

År 1996

Längd 82 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Suzanne Osten

Skådespelare Simon Norrthon, Emelie Ekenborn, Erik Gustafson

Producenter Anita Oxburgh

Manus Suzanne Osten, Nils Gredeby

Relaterade: