Berberian Sound Studio

Ljudet av brutalt stympade grönsaker sätter fart på fantasin i Peter Stricklands mästerliga meta-thriller.

Den brittiske ljudteknikern Gilderoy kommer till Italien för att arbeta med en skräckfilm. Han brukar mest ljudsätta barnfilmer och är inte förberedd för de blodiga tortyrscener som han nu tvingas se om och om igen. Bilderna nöter sig in i hans medvetande och det mentala sammanbrottet närmar sig obönhörligt …

Peter Strickland (f.1973) debuterade 2009 med den stramt atmosfäriska Katalin Varga som vann Silverbjörnen på Berlins filmfestival och prisades bland annat för sin ”enastående ljuddesign”. Det sistnämnda tog han fasta på i uppföljaren Berberian Sound Studio, en film som fick bland andra brittiska The Guardian att utnämna Strickland till ”en av de brittiska nyckelregissörerna i sin generation.”

TriArt tycker: Toby Jones briljerar i en av de mer egensinniga filmerna de senaste åren. Ljudbilden (ett i sammanhanget mycket passande ord) får fullt spelrum och förstärker spänningen i en redan klaustrofobisk historia. Det är spännande på samma sätt som en tidig Polanski eller Lynch, men med ett högst personligt avtryck. Med andra ord: Finfin underhållning!

 

Berberian Sound Studio

Titel Berberian Sound Studio

Originaltitel Berberian Sound Studio

År 2012

Längd 92 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska/Italienska

Regissör Peter Strickland

Skådespelare Antonio Mancino, Toby Jones, Eugenia Caruso

Producenter Mary Burke, Keith Griffiths

Manus Peter Strickland