Bikes vs Cars

Städer i hela världen rör sig mot ett nytt system, men kommer de ekonomiska krafterna att tillåta detta?

Hur gick det till när bilismen tog över städerna? Finns det alternativ? Bikes vs Cars skildrar en global kris som vi alla känner till. Klimatet, jordens resurser, städer där ytan slukas av bilar och ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. Mäktiga intressen investerar varje år miljarder på lobby och reklam för att skydda privatbilismens framväxt. Men det finns en annan sida. I filmen möter vi aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer. De vägrar sluta cykla trots att allt fler cyklister dödas i den alltmer utbredda trafiken.

Fredrik Gertten (f.1956) inledde sin karriär som journalist innan han regidebuterade tillsammans med sin bror Magnus Gertten och Stefan Berg med Blådårar – Om kärleken till ett fotbollslag. 2009 kom Bananas! om nicaraguanska fruktarbetares rättsliga kamp mot Dole. Filmen väckte starka reaktioner och Gertten blev själv stämd av Dole, som efter massiv kritik drog tillbaka sin stämning strax efteråt. Efterspelet ledde till dokumentären Big Boys Gone Bananas (2012). Fredrik Gertten är en av grundarna till produktionsbolaget WG Film.

TriArt tycker: Ett angeläget ämne som belyses med både nerv och energi. Det färgstarka persongalleriet skänker ytterligare kraft och, faktiskt, hoppfullhet till Gerttens tes.

 

Bikes vs Cars

Titel Bikes vs Cars

Originaltitel Bikes vs Cars

År 2015

Längd 90 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Portugisiska, Spanska, Engelska

Regissör Fredrik Gertten

Skådespelare Aline Cavalcante, Raquel Rolnik, Rob Ford

Producenter Margareta Janegård, Elin Kamlert

Manus Fredrik Gertten

Utanför TriArt WG Film, Bikes vs Cars, Bikes vs Cars på Twitter, Facebook, Instagram

Relaterade: