Bilrånaren

Ida Lupino slår sina manliga noir-kollegor på fingrarna med en thriller som är hårdare och mer gastkramande än det mesta i genren.

Två män är på väg till Mexico för en skön fiskehelg. Men planerna ändras drastiskt när de plockar upp en liftare som kallar sig för Emmett Myers. Under pistolhot tvingar Myer dem att köra honom över gränsen. De två männen försöker desperat att fly, men den paranoide Myers tänker inte låta dem komma undan.

Ida Lupino (1918 - 1995) föddes i London och inledde sin filmkarriär som skådespelerska i The Love Race (1931). 1933 flyttade hon till Hollywood för att spela huvudrollen i Alice i underlandet. Trots stora roller i en rad framgångsrika filmer slog hon aldrig igenom på bred front och är idag mest känd för att ha spelat mot Humphrey Bogart i Sierra. 1942 tackade hon nej till att spela mot Ronald Reagan i Kings Row, vilket ledde till att Warner slutade erbjuda henne roller helt och hållet under en period. Under uppehållet började hon intressera sig för regi och startade produktionsbolaget The Filmmakers tillsammans med sin man. Totalt producerade bolaget fem filmer som regisserades av Lupino. Samtliga tog upp sociala frågor, ofta ur kvinnligt perspektiv. Bilrånaren är den mest kända och den första noir-filmen i Hollywood som regisserades av en kvinna.

TriArt tycker: En hårdkokt noir-thriller som har åldrats med imponerande värdighet. William Talman är lysande i rollen som den sadistiske Emmett Myers och satte ribban för hur filmpsykopater skulle agera under en lång tid framåt.

Bilrånaren

Titel Bilrånaren

Originaltitel The Hitch-hiker

År 1953

Längd 71 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Ida Lupino

Skådespelare Edmond O'Brien, William Talman, Frank Lovejoy

Producenter Collier Young

Manus Collier Young, Ida Lupino

Relaterade: