The Childhood of a Leader

Brady Corbets omtumlande regidebut!

Första världskriget närmar sig sitt slut och en amerikansk familj beslutar sig för att stanna kvar på franska landsbygden. Fadern är inblandad i fredsförhandlingarna och modern, en hängiven kristen, gör sitt bästa för att hantera sonens lynniga humör och vredesutbrott som är lika oberäkneliga som ondskefulla.
Childhood of a Leader är löst baserad på barndomshistorier från flera av 1900-talets mest ökända diktatorer och ett olycksbådande porträtt av framväxande ondska. 

”The childhood of a Leader förenar litterära berättelser och historiska dokument kring de händelser som ledde fram till det ökända Versaille-fördraget, vilket i sin tur gav förutsättningarna för mellankrigstiden som följde. Den unge huvudpersonen är inte bara närvarande vid de här händelserna utan också metafysiskt länkad till dem, besatt av tidens anda. Många av händelserna är ren fakta medan andra är mer fritt iscensatta. Genom att ta oss en hel del poetiska friheter, kunde vi undersöka de meningsfulla ögonblicken som utspelade sig emellan de dokumenterade händelserna på ett bättre sätt. Filmen är inte avsedd att ses som en historielektion utan är mer en drömsk samling av små, men betydelsefulla, skeenden i den här personens liv. Den undersöker hur tanklösa, personliga intressen flyter in i den politiska agendan, hur lätt korrupta, hierarkiska krafter formas som ett resultat av detta och den inneboende absurditeten i byråkrati.” – Brady Corbet

Brady Corbet (f. 1988) debuterade 2003 som skådespelare i Catherine Hardwickes Thirteen. Han har sedan haft roller i Mysterious Skin, Hanekes amerikanska version av Funny Games, Melancholia, Moln över Sils Maria, Eden och Turist för att nämna några.

TriArt tycker: Med Scott Walkers mäktiga soundtrack och Lol Crawleys andlöst vackra foto i ryggen har Brady Corbet skapat en filmupplevelse i ordets rätta bemärkelse. En film som utan att be om ursäkt tar alla sinnen i anspråk.  

"Det här är ett vansinnigt vackert, mörkt och suggestivt berättat kostymdrama om en dysfunktionell familj i ett stort hus på den franska landsbygden under 1900-talets början. Ett hus ständigt höljt i dunkel i en tid präglad av första världskrigets fasor. Mörkret råder så att säga både inomhus, inombords och utanför i samtiden och här gror ondska, förtryck och maktmissbruk. Det är en ren uppvisning i estetisk perfektion och riktigt pretentiöst (i ordets allra bästa bemärkelse). Men framför allt är det helt oemotståndligt, och med den nyskapade musiken av Scott Walker blir det inget annat än en sinnlig njutning av galet stora mått!" - Elin Andersson

 

The Childhood of a Leader

Titel The Childhood of a Leader

Originaltitel The Childhood of a Leader

År 2015

Längd 116 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Franska, Franska

Regissör Brady Corbet

Skådespelare Bérenice Béjo, Robert Pattinson, Liam Cunningham

Relaterade: