Den okända flickan

Med sedvanlig humanism och nyfikenhet levererar bröderna Dardenne en tajt historia om skuld, moral och ansvar.

Jenny, en ung läkare, har precis stängt sin mottagning när det ringer på dörren. Hon öppnar inte och morgonen därpå får hon höra att en ung flicka har hittats död i närheten. Flickans identitet är okänd. Jenny fylls av skuldkänslor eftersom hon inte öppnade dörren. Hon kan inte släppa fallet och bestämmer sig för att ta reda på vem flickan var och vad det är som egentligen har hänt ..?

Bröderna Dardenne gör sin högst personliga version av deckar-genren. Fylld av nerv, mänsklighet och empati.

”Moraliska frågor är alltid individuella och vi är alla bundna av saker som är djupt personliga. I ett tidigt skede försökte vi ge Jenny en bakgrundshistoria och ett privatliv. Men vi märkte att relationen mellan hennes privatliv och jakten på namnet tog över historien. Vi bestämde oss då för att vi hellre ville fokusera på hennes skuld och hur den berör de människor som hon kommer i kontakt med. Så vi tog bort hennes privatliv ur historien. Det enda vi behöll var hennes erbjudande att börja jobba för en mer framgångsrik mottagning, vilket hon till sist avböjer för att koncentrera sig på sitt sökande. Jenny är besatt av den okända flickan, det är det som gör henne så bestämd och tålmodig i sitt sökande efter hennes namn. Det handlar inte om någon övernaturlig besatthet utan av moralisk besatthet. Det var det som intresserade oss.” – Jean-Pierre och Luc Dardenne

Med ett socialt patos i ena handen och ett effektivt foto i den andra har Jean-Pierre och Luc Dardenne skildrat vår tids stora frågor med både nerv och skärpa. 1975 grundade de produktionsbolaget Dérives som hittills har producerat ett 80-tal dokumentärer, inklusive brödernas egna. 1994 etablerade de ännu ett produktionsbolag – Les Films du Fleuve.  Där har bröderna Dardenne har producerat några av vår tids bästa filmer som exempelvis Rosetta, Barnet, Sonen och Pojken med cykeln för att nämna några ur en lika livskraftig som imponerande katalog.

 

Den okända flickan

Titel Den okända flickan

Originaltitel La fille inconnue

År 2016

Längd 113 min

Länder Belgien

Undertexter Svenska

Språk Franska, Franska

Regissör Jean-Pierre och Luc Dardenne

Skådespelare Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Louka Minnella, Yves Larec

Producenter Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd

Manus Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Relaterade: