En vansinnig idé

Robert Guediguian är tillbaka med en lika tänkvärd som vansinnig historia

Paris, 1981. Aram, en ung armenisk aktivist spränger den turkiske ambassadörens bil i luften. Gilles, som råkar passera vid fel tillfälle, blir svårt skadad. Aram flyr till Beirut, men hans mor besöker Gilles på sjukhuset och ber om ursäkt i sin sons ställe. Men Gilles nöjer sig inte utan vill möta Aram ansikte mot ansikte. Fylld av hämndlystnad beger han sig till Marseille för att konfrontera Arams familj, som tar emot honom med öppna armar.

Robert Guédiguian (f. 1953) studerade sociologi i Paris när han började intressera sig för filmmediet. Men det är i födelsestaden Marseille som de flesta av hans filmer utspelar sig sedan debuten Dernier été (1981). Den röda tråden i Guédiguians filmskapande är djup social förankring samt ett nära samarbete med skådespelarna Jean-Pierre Daroussin och Ariane Ascaride. Guédiguians filmer har genom åren varit välrepresenterade på svenska biografer. Den lugna staden, Marie-Jo och hennes två älskare och Snön på Kilimanjaro är några exempel.

TriArt tycker: Robert Guédiguian styrka är att han skippar pekpinnarna och lyfter fram olika perspektiv av ett komplicerat problem. Resultatet är en tankeväckande historia laddad med både humanism och värme.

 

En vansinnig idé

Titel En vansinnig idé

Originaltitel Une histoire de fou

År 2015

Längd 134 min

Länder Frankrike

Språk Franska

Regissör Robert Guédiguian

Skådespelare Simon Abkarian, Ariane Ascaride, Syrus Shahidi

Relaterade: