Sophelikoptern

En underfundig, stilsäker och mycket underhållande roadmovie.

En gigantisk container lossnar från en helikopter med ett fruktansvärt brak. Samtidigt vaknar en gammal romsk kvinna med en enorm saknad efter sin gamla väggklocka. Klockan har varit hos urmakaren i över ett år. Nu måste den hem. Hon ringer ett barnbarn som lovar att ta hem klockan. En 103 mil lång resa genom Sverige kan börja.

Jonas Selberg Augustsén (f.1974)  har de senaste åren utvecklats till en av Sveriges mest intressanta regissörer. På ett högst egensinnigt och humoristiskt sätt berättar han historier om människor och platser som tycks befinna sig i ett gränsland. Han har en sällsynt förmåga att extrahera existentiella frågor ur de mest vardagliga situationer och få till underhållande tänkvärdheter. Han har skrivit manus till och regisserat kortfilmerna Kalven & friheten (2006) och Processen (2007), den uppmärksammade långfilmsdokumentären Trädälskaren (2008), Höstmannen (2010), som vann novellfilmspriset på Göteborgs Filmfestival och en rad priser på utländska filmfestivaler, bland annat i Melbourne, Locarno, Warszawa, Tallinn och Murmansk, och kortfilmen Myrlandet (2011).

Jonas tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2007 med motiveringen att han på sitt alldeles egna sätt lever upp till Widerbergs motto ’liv till varje pris’. Sophelikoptern är den tredje filmen i en planerad serie om fem – där Höstmannen och Myrlandet är de första – där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk.

TriArt tycker: Här finns visserligen drag av både Jarmusch och Kaurismäki, men Sophelikoptern är något helt eget. Med lakonisk humor och ett hisnande vackert foto tar Sophelikoptern oss med på en resa genom Sverige som vi aldrig har sett det förut. Jonas Selberg Augustsén har helt enkelt gjort en av de senaste årens mest spännande långfilmsdebuter!

"Missade ni en av 10-talets allra bästa svenska filmer? Då ska ni ägna 100 minuter av helgen åt att kliva in i ett helt eget filmuniversum signerat Jonas Selberg Augustsén. Med lakonisk humor och bländande vackert foto vecklar en till synes enkel roadtrip genom Sverige ut sig till en mångfacetterad fresk över samtiden, över människans längtan och saknad – och hur man på bästa sätt lurar en fartkamera." - Jan Arndorff

 

Sophelikoptern

Titel Sophelikoptern

Originaltitel Sophelikoptern

År 2016

Längd 100 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Romani

Regissör Jonas Selberg Augustsén

Skådespelare Christopher Burjanski, Daniel Szoppe, Jessica Szoppe, Singoalla Millon

Producenter Andreas Emanuelsson

Manus Jonas Selberg Augustsén

Relaterade: