Blå är den varmaste färgen

Abdellatif Kechiche gör sin egen version av Julie Marohs serieroman och levererar en av de senaste årens mest levande kärlekshistorier.

Adèle är 15 år och hennes liv kretsar kring skolan och pojkar. Men så träffar hon Emma och upptäcker nya sidor hos sig själv som hon är osäker på hur hon ska hantera. Påhejad av Emma så växer hennes självförtroende sakta men säkert och hon blir alltmer bekväm med sig själv trots att trycket från omgivningen ökar …

Abdellatif Kechiche (f.1960) föddes i Tunisien, men flyttade till Frankrike redan som sexåring. Filmkarriären inleddes som skådespelare innan han regidebuterade med Ett fritt land! 2000. Sju år senare kom det internationella genombrottet Couscous som följdes upp med Svart Venus 2010 och Blå är den varmaste färgen 2013.

TriArt tycker: Den omhuldade Guldpalmsvinnaren lever upp till hajpen. Ärligt, passionerat och djupt drabbande låter den oss följa en relations toppar och dalar; från det första laddade mötet till förälskelsefasens död och vardagens intåg. Fransk-tunisiske Abdellatif Kechiche visar återigen varför han är en av världens mest spännande filmskapare och Adèle Exarchopoulos och Léa Seydoux är inget mindre än oförglömliga i huvudrollerna.

 

Blå är den varmaste färgen

Titel Blå är den varmaste färgen

Originaltitel La vie d’Adéle – Chapitres 1 et 2

År 2013

Längd 179 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Abdellatif Kechiche

Skådespelare Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche

Producenter Brahim Chioua, Abdellatif Kechiche, Vincent Maraval

Manus Abdellatif Kechiche, Ghalia Lacroix

Relaterade: