The Black Power Mixtape 1967-1975

Fascinerande dokumentär om den amerikanska Black Power-rörelsen som består av unikt material från svenska tv-arkiv som legat bortglömt i 30 år och här klippts ihop med nyinspelade intervjuer.

I slutet av 60-talet och början av 70-talet fanns i Sverige ett stort intresse för medborgarrättsrörelsen. Svenska filmmakare åkte över till USA och fick som utomstående en oanad tillgång till människorna bakom den framväxande Black Power-rörelsen. Materialet har legat i Sveriges Televisions arkiv i över 30 år när det upptäcktes av regissören Göran Olsson. Här finns unika intervjuer med rörelsens nyckelfigurer som Bobby Seale, Stokely Carmichael och Eldridge Cleaver, för att inte tala om Angela Davis som intervjuas bakom galler i California State Prison. Materialet blandas med nyinspelade intervjuer med namn som Harry Belafonte, Erykah Badu, Questlove och Talib Kweli, och tecknar ett intressant och livfullt porträtt av rörelsen som fungerar som en introduktion för nya generationer.

Göran Hugo Olsson (f. 1965) står bakom filmer som Am I Black Enough For You, om Billy Paul och Philadelphias soulsound, Leila K-dokumentären Fuck You, Fuck You Very Much och den guldbaggebelönade Om våld.

The Black Power Mixtape 1967-1975

Titel The Black Power Mixtape 1967-1975

Originaltitel The Black Power Mixtape 1967-1975

År 2011

Längd 92 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Göran Hugo Olsson

Skådespelare Angela Davis, Erykah Badu, Talib Kweli, Harry Belafonte

Relaterade: