The Blob

It creeps and leaps and glides and slides ...

Steve McQueen, i sin allra första huvudroll, spelar den missanpassade Steve som gör sitt bästa för att varna invånarna i en sömnig småstad för en ilsken geleklump som dödar allt i sin väg.

Irvin Yeaworth (1926-2004) inledde sin mediakarriär som radioproducent och gjorde främst religiösa utbildningsinslag. Han regidebuterade 1956 med The Flaming Teenage, men det var hans andra film The Blob (1958) som skulle skriva in honom i de filmiska historieböckerna för alltid.

Överkurs: 1972 regisserade Larry Hagman uppföljaren Beware! The Blob som flera år senare marknadsfördes med det snitsiga tillägget "The film that JR Shot". Ni som minns, minns ...

TriArt tycker: Ett av de finare ögonblicken av 50-talets överväldigande våg av amerikanska B-filmer. Filmhistoriens simplaste utomjording är också en av de mest effektiva. Den överskuggar till och med den då 28-årige Steve McQueens insatser som missanpassad tonåring. Filmen gav även en liten skjuts till Burt Bacharachs karriär då titellåten The Blob blev en hit och nådde plats 33 på Billboardlistan.

The Blob

Titel The Blob

Originaltitel The Blob

År 1958

Längd 86 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Irvin Yeahworth

Skådespelare Steve McQueen, Aneta Corsaut, Earl Rowe

Producenter Jack H Harris

Manus Theodore Simonson, Kay Linaker

Relaterade: