Blodets tron

Akira Kurosawas version av Macbeth är en lika kraftfull som visuell upplevelse.

Akira Kurosawa tolkar Shakespeares Macbeth och placerar den i 1700-talets Japan. Washizu är en krigshärdad samuraj som får flera spådomar av en häxa. En av dem är att ta över makten från krigsherren Tzuzuki. När de andra spådomarna börjar slå in så övertalas Washizu av sin makthungriga fru att mörda Tsuzuki. För att nå sitt mål måste han besegra både sitt samvete och en växande paranoia.

Akira Kurosawa (1910 - 1998) är en av de mest inflytelserika regissörerna i modern tid. Han regidebuterade 1943 med Sanshiro Sugata. Men det var med Den berusade ängeln (1948) han fick sitt stora genombrott. I huvudrollen fanns den då okände Toshiro Mifune som skulle göra ytterligare 15 filmer tillsammans med regissören. Akira Kurosawa hann med att göra över 30 filmer innan han gick bort 1998 och hans inflytande på filmkonsten är enormt.

TriArt tycker: En av de finaste Shakespeare-tolkningar som filmats. Toshiro Mifune är som vanligt lysande och Isuzu Yamada är imponerande kuslig i rollen som den konspirerande Asaji. Ett mästerverk.

 

Blodets tron

Titel Blodets tron

Originaltitel Kumonsu-jo

År 1957

Längd 110 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Akira Kurosawa

Skådespelare Toshiro Mifune, Minoru Chiaki, Isuzu Yamada

Producenter Akira Kurosawa, Sôjirô Motoki

Manus Hideo Oguni, Shinobu Hashimoto, Ryûzô Kikushima, Akira Kurosawa

Utanför TriArt Stephen Prince om Blodets tron

Relaterade: