Bloody Sunday

Det inleds som en fredlig demonstration i Derry, Nordirland för att protestera mot behandlingen av katoliker. Men den 30 januari 1972 kommer att bli känd som ”Bloody Sunday” efter att militären öppnat eld mot demonstranterna.

Lokalpolitikern Ivan Cooper (James Nesbitt) förbereder en fredlig demonstration för att protestera mot behandlingen av katoliker i Derry, Nordirland den 30 januari 1972. Men enligt den brittiska armén är det en olaglig samling och en officer förbereder sig på att ta itu med ”huliganerna”. Den 30 januari 1972 kommer att bli känd som ”Bloody Sunday” när soldater ur fallskärmstrupperna öppnar eld mot demonstranterna. Händelsen, en milstolpe i Nordirlands moderna historia, ledde till ett starkt ökat stöd för IRA och blev föremål för flera utredningar med olika resultat.  Dagen har också skildrats i en rad konstnärliga verk, inte minst musik som U2:s Sunday Bloody Sunday och John Lennons låt med samma namn.

Den engelske regissören Paul Greengrass (f. 1955) fick sitt stora genombrott med Bloody Sunday som ursprungligen gjordes för TV men rullades ut på bio efter succé på Sundancefestivalen. Greengrass gick vidare till att ta över Jason Bourne-serien efter Doug Liman. Han regisserade del två och tre och följde sedan upp med United 93 innan han återförenades med Matt Damon för  Irakthrillern Green Zone.

Bloody Sunday

Titel Bloody Sunday

Originaltitel Bloody Sunday

År 2002

Längd 105 min

Länder Irland

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Paul Greengrass

Skådespelare James Nesbitt, Allan Gildea, James Crossan

Producenter Mark Redhead

Manus Paul Greengrass

Relaterade: