Bohemernas liv

Aki Kaurismäkis låter sig inspireras av Henri Murgers klassiker Från bohemernas liv och målar upp en dråpligt vacker historia.

Marcel är en fattig poet som nyss blivit vräkt. När han driver runt på Paris gator träffar han Rodolfo, en albansk målare som är i landet illegalt. De blir snabbt vänner och lär känna den nya hyresgästen i i Marcels gamla lägenhet – en irländsk kompositör vid namna Schaunard. Tillsammans försöker de klara av tillvaron så gott det går, men så blir Rodolfo förälskad …

Aki Kaurismäki (f. 1957) inledde sin karriär som medregissör till sin bror Mika Kaurismäki innan han gick sin egen väg och gjorde sin version av klassikern Brott och straff. Hans stiliserade universum, fyllt av mörk lakonisk humor slipades till perfektion i den så kallade Finlandtrilogin: Moln på drift, Mannen utan minne och Ljus i skymningen.

TriArt tycker: Precis som i Mannen från Le Havre så utspelar historien sig i Frankrike, men det skulle lika gärna kunna vara Finland. Kaurismäkis karga humor är närvarande i varje bildruta, briljant fångat av fotografen Timo Salminen. Cineaster uppmanas också hålla ögonen öppna efter Louis Malle som dyker upp i en liten cameo.

Bohemernas liv

Titel Bohemernas liv

Originaltitel La Vie de Bohème

År 1992

Längd 100 min

Länder Finland, Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Aki Kaurismäki

Skådespelare André Wilms, Kari Väänänen, Matti Pellonpää

Producenter Klaus Heydemann, Aki Kaurismäki

Manus Aki Kaurismäki

Relaterade: