Botgöring

”Här finns alltifrån den mest uppsluppna fars till svartaste tragedi; hallucinatoriska drömsekvenser till TV-realistiska familjegräl; poetiska fantasier till satiriska övertydligheter. ” – Marit Koskinen, DN

OBS! Endast engelsk textning

Borgmästaren i en liten Georgisk stad har avlidit. Men dagen efter begravningen dyker kroppen upp i sonens trädgård. Man begraver honom igen, men med samma resultat. Till slut hittar man kvinnan som har grävt upp kroppen. Hon försvarar sig med att borgmästaren inte är värdig att begravas och under rättegången berättar hon varför. Botgöring var den första Sovjetiska film som öppet kritiserade Stalinismen.

Tengiz Abuladze (1924 – 1994) utbildade sig på VGIK i Moskva där han bland andra hade Sergei Yutkevich som lärare. Efter utbildningen återvände han till Georgien vars kultur och historia är en stor influens i hans filmer. Hans mest berömda bidrag till filmhistorien är trilogin Bönen, Önsketrädet och Botgöring. Den sistnämnda var förbjuden i Sovjetunionen under flera år. Under Gorbatjovs styre släpptes till sist filmen och blev snabbt ett flaggskepp för hela Glasnost-rörelsen.

TriArt tycker: Botgöring sjuder av humor, satir och smarta infall vilket gör den till en lika surrealistisk som skarp uppgörelse med maktmissbruk i allmänhet och Stalins diktatur i synnerhet. Den amerikanske filmhistorikern och Sovjetkännaren Jay Leyda (1910-1988) är kanske den som sammanfattar det hela bäst med orden: ”Det är nästan omöjligt för en Georgier att göra vanlig film”

Botgöring

Titel Botgöring

Originaltitel Pokajanije

År 1984

Längd 151 min

Länder Georgien (USSR)

Undertexter Engelska

Språk Georgiska

Regissör Tengiz Abuladze

Skådespelare Avtandil Macharadze, Zeinab Botsvadze, Edisjer Giorgobiani

Manus Tengiz Abuladze, Nana Janelidze, Rezo Kveselava

Relaterade: