Boy Meets Girl

Med Boy Meets Girl kom Leos Carax 1984 att skriva filmhistoria. Det var inte bara en briljant och enastående debutfilm, det var också början på en helt ny genre, ett nytt sätt att berätta om mänskliga relationer på film. Med referenser till den franska nya vågen, skapade han med dystopiska och mörka penseldrag, ett visuellt bombnedslag.

Boy Meets Girl är en mörk och naturalistisk berättelse om två skadeskjutna unga människor som försöker hitta kärleken, trots svåra omständigheter: Alex som vill göra film har just blivit lämnad av sin flickvän som blivit tillsammans med hans bästa vän. Han träffar Mireille, en ung och emotionellt demolerad kvinna, vars brustna drömmar präglar hennes liv. Tillsammans försöker de hitta tillbaks till det meningsfulla…

Leos Carax (f. 1960) heter egentligen Alexandre Oscar Dupont och började som kortfilmsregissör och filmkritiker på 70-talet. Hans långfilmsdebut Boy Meets Girl från 1984 blev symbolen för en ny fransk filmgeneration. 1986 kom hans andra spelfilm Ont blod (Mauvais Sang) med en viss Juliette Binoche i huvudrollen. Carax stora kommersiella genombrott kom med De älskande på Pont-Neuf. Inspelningen var dock komplicerad och omöjliggjorde för Carax att göra film under lång tid. Hans comeback blev Pola X 1999, som sågades av kritiker och blev sviken av publiken. Hans första film på många år blev Holy Motors med bland annat Kylie Minogue, Eva Mendes och Denis Lavant i huvudrollerna, hade världspremiär under 2012.

TriArt tycker: Boy Meets Girl är en storartad och personlig långfilmsdebut av Leos Carax, fylld med ett raffinerat visuellt språk och med tydliga referenser till namnkunniga företrädare. Han är punkens filmiska uttolkare av mänskliga emotionella utanförskap och omöjlig kärlek. Han ger i filmen existentiella kriser en modern form. Det är mycket bra, ibland roligt, och väldigt rörande!

Boy Meets Girl

Titel Boy Meets Girl

Originaltitel Boy Meets Girl

År 1984

Längd 100 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Leos Carax

Skådespelare Denis Lavant, Mireille Perrier, Carroll Brooks

Producenter Patricia Moraz

Manus Leos Carax

Relaterade: