Bröderna Lejonhjärta

En av de bästa Astrid Lindgren-filmatiseringar som har gjorts!

Skorpan har tuberkulos och får beskedet att han kommer att dö innan han har fyllt 10. Hans storebror Jonathan tröstar honom med att de att återförenas i landet Nangijala. Strax därpå omkommer Jonathan i en eldsvåda men det dröjer inte länge förrän de ses igen. Men i Nangijala är inte allt frid och fröjd. Törnrosdalen styrs med järnhand av den svarte riddaren Tengil och hans drake Katla. Folket i Körsbärsdalen förbereder sig nu för att befria Törnrosdalen från sina förtryckare.

Olle Hellbom (1925 - 1982) långfilmsdebuterade 1957 med Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Hans samarbete med Astrid Lindgren skulle bestå hela hans karriär. Förutom Raggare (1959) så regisserade han i princip enbart filmer med hennes berättelser som grund. Hellbom var även medförfattare till filmer som Arne Mattsons Hon dansade en sommar och Lasse Hallströms Tuppen. Hans betydelse för att göra familjefilmen stor i Sverige går inte att överdriva.  
 
TriArt tycker: Säga vad man vill om specialeffekterna så här 40 år senare men sagan består och dess tjusning likaså. En mystisk berättelse med många bottnar som tar barn på allvar. Stundtals riktigt grymt men också glimrande magiskt - som livet självt. En klassiker för alla åldrar, förutom kanske de allra allra minsta. (EA)

Bröderna Lejonhjärta

Titel Bröderna Lejonhjärta

Originaltitel Bröderna Lejonhjärta

År 1977

Längd 106 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Olle Hellbom

Skådespelare Allan Edwall, Gunn Wållgren, Per Oscarsson, Staffan Götestam, Lars Söderdahl

Producenter Olle Hellbom, Olle Nordemar

Manus Astrid Lindgren

Relaterade: