Bröderna Mozart

Suzanne Osten utforskar den kreativa processen med burlesk humor och mänsklig nerv.

Walter ska regissera sin högst personliga version av Mozarts Don Giovanni på Kungliga Operan. Han vill att den ska utspelas på en kyrkogård, i Don Giovannis dröm under dödsögonblicket. Det ska bli ett drömspel, utan logik och sammanhang. Men ensemblen motsätter sig det hela och Walter får kämpa i motvind för att få liv sin vision. Samtidigt pågår det vanliga livet runt omkring honom fyllt av känsliga egon, intriger och heta känslor.

Suzanne Osten (f. 1944) inledde sin regi-karriär på Fickteatern, en av Sveriges första fria teatergrupper. 1971 började hon på Stockholms stadsteater där hon skulle göra starkt avtryck på inte minst barn- och ungdomsteater. 1975 grundade hon Unga Klara där hon var konstnärlig ledare fram till 2014. Hon långfilmsdebuterade med Mamma 1982 och fyra år senare kom Bröderna Mozart för vilken Suzanne Osten vann en Guldbagge för bästa regi. Tyvärr kommer den nog alltid att vara ihågkommen som filmen Olof Palme hade sett när han blev mördad. Suzanne Osten var professor i regi vid Dramatiska Institutet mellan 1995 – 2014. I november 2014 utsågs hon till sveriges första filmambassadör för Svenska filminstutet.

TriArt tycker: Det råder ingen tvekan om att Suzanne Osten här är på sin hemmaplan. Med säker hand skildrar hon ett brokigt kollektiv med allt vad det innebär av hierarkier, kärlek, hat och konflikter. En livlig och hjärtlig skröna som inte kunde vara gjord av någon annan än Suzanne Osten.

 

Bröderna Mozart

Titel Bröderna Mozart

Originaltitel Bröderna Mozart

År 1986

Längd 105 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Suzanne Osten

Skådespelare Etienne Glaser, Phillip Zandén, Henry Bronett

Producenter Göran Lindström

Manus Etienne Glaser, Suzanne Osten, Niklas Rådström

Relaterade: