Brokeback Mountain

Ang Lees prisbelönta och banbrytande drama om två cowboys vars kärlek överlever tabun, förbud, intolerans och det förljugna livet de tvingas leva vid sidan om den verkliga kärleken.

Ennis och Jack anlitas som fåraherdar en sommar i Wyoming bergslandskap. En kväll gör Jack ett närmande som utvecklas till en kärleksrelation. När sommaren är över gör dock Ennis klart för Jack att de inte kan fortsätta, av rädsla för omvärldens våldsamma reaktioner. De gifter sig och får barn på var sitt håll, men efter att Jack en dag besöker Ennis, låter de kärleken leva vidare i hemlighet, under regelbundna fisketurer.

Ang Lee (f. 1954) lämnade efter flera års studier Taiwan för filmstudierna vid Tisch School of the Arts i New York, med bland annat Spike Lee som kurskamrat. Lees yrkeskarriär tog fart då han vann en tävling i Taiwan för sina manus till Pushing Hands och Bröllopsfesten, som han 1992 och 1993 regisserade i samarbete med producenten Li-Kong Hsu. Father Knows Best-trilogin avslutades med Mat Dryck Man Kvinna, som nominerades till en Oscar, en Golden Globe och en BAFTA för bästa utländska film. Samma år regisserade Lee en filmatisering av Jane Austens Förnuft och känsla, som därefter följdes av de kritikerrosade filmerna The Ice Storm och Ride with the Devil. 1999 återvände Lee till Taiwan och till samarbetet med producenten Li-Kong Hsu för att spela in det banbrytande wuxia-dramat Crouching Tiger, Hidden Dragon. Filmen nominerades till 10 Oscars och vann bland annat för bästa utländska film. Lees drama om den livslånga kärleken mellan två cowboys i Wyoming, Brokeback Mountain, bröt än en gång ny mark och vann guldlejonet i Venedig samt tre Oscar. Sedan dess har Lee regisserat filmer som  Lust, Caution, Life of Pi och senast Billy Lynn's Long Halftime Walk.

TriArt tycker: Vi lever idag i en värld där några av filmvärldens vackraste kärlekshistorier handlar om homosexuella eller transsexuella förhållanden. Så var det inte innan Brokeback Mountain. Berättad och spelad med hjärtskärande precision och känsla, vilket gör den till en av filmhistoriens stora kärlekshistorier.

Brokeback Mountain

Titel Brokeback Mountain

Originaltitel Brokeback Mountain

År 2005

Längd 134 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Ang Lee

Skådespelare Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway

Producenter James Schamus

Manus Diana Ossana, Larry McMurtry

Relaterade: