Caravaggio

Derek Jarman tänjer på begreppen och målar upp ett mustigt och högst personligt porträtt av den färgstarke renässansmålaren Michelangelo Merisa da Caravaggio. En klassiker i ordets alla bemärkelser.

Konstnären Caravaggio ligger blyförgiftad på sin dödsbädd och ser tillbaka på ett liv bland tjuvar och prostituerade. Han har mördat och pengarna han har tjänat på sina tavlor är bortslösade.Caravaggios dramatiska liv fångas i hans konst, målningar vars naturtrogenhet samtiden antingen hatade eller älskade.

Mångsysslaren Derek Jarman (1942-1994) valde att gå sin egen, inte helt okontroversiella, väg redan i långfilmsdebuten Sebastiane (om martyren St. Sebastian med dialog på latin). Som en av få kulturpersonligheter som var uttalat gay i Thatchers Storbritannien kämpade Jarman för homosexuella i hela sitt liv. Mästerverket, Caravaggio, tog honom åtta år att göra och anses av många vara Jarmans mest personliga och lättillgängliga film.

TriArt tycker: Parallellerna mellan Jarman och Caravaggios liv ger ytterligare dimensioner till en redan fantastisk film. Vackert, påhittigt och mycket personligt. Derek Jarmans bästa!

Caravaggio

Titel Caravaggio

Originaltitel Caravaggio

År 1986

Längd 97 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Derek Jarman

Skådespelare Nigel Terry, Sean Bean, Tilda Swinton

Utanför TriArt Derek Jarman om Caravaggio, Derek Jarmans "Sloane Square: A Room of One's Own"

Relaterade: