Carnival of Souls

Ett effektivt soundtrack och en krypande, obehaglig stämning lyfter Carnival of Souls från skräckfilmsmängden och gör filmen till en upplevelse som influerat så väl George A Romero som David Lynch.

Ett bilrace urartar och en av bilarna åker av en bro och störtar ner i floden. Poliserna draggar desperat efter bilen, men måste till sist ge upp. Då dyker plötsligt en av passagerarna, Mary, upp. Hon minns inte hur hon överlevde, det enda hon är säker på är att ingenting längre är sig likt.

Herk Harvey (1924-1996) inledde sin filmkarriär som skådespelare men valde relativt snabbt att ställa sig bakom kameran för en rad industri- och reklamfilmer innan han fortsatte med att regissera dokumentär- och spelfilmer. Carnival of Souls är hans mest kända. Den floppade vid premiären 1962, men Harvey hann se den växa till en firad kultklassiker innan han dog 1996.

TriArt tycker: Det sägs att Herk Harvey ville att hans lågbudgetklassiker skulle ”se ut som Bergman, men kännas som Cocteau” och han lyckas förvånansvärt bra. Filmen genomsyras av en skev känsla som stryks under av Gene Moores nerviga orgelmusik. Regissören spelar själv den vitsminkade mannen som dyker upp lite här och var.

Carnival of Souls

Titel Carnival of Souls

Originaltitel Carnival of Souls

År 1962

Längd 78 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Herk Harvey

Skådespelare Candace Hilligoss, Frances Feist, Sidney Berger

Producenter Herk Harvey

Manus John Clifford

Relaterade: