Carol

Svidande vackert när Todd Haynes tar sig an Patricia Highsmiths banbrytande roman.

Therese, som drömmer om att bli fotograf, har ett enformigt jobb på ett stort varuhus. En dag träffar hon Carol, en glamourös kvinna som fastnat i ett misslyckat äktenskap. Deras vänskap fördjupas snabbt, något som omvärlden inte ser med blida ögon.

Todd Haynes (f. 1961) väckte uppmärksamhet redan på filmskolan när han 1987 gjorde kortfilmen Superstar: The Karen Carpenter Story med Barbiedockor. Han långfilmsdebuterade 1991 med Poison som vann Juryns stora pris på Sundancefestivalen. Men det var hans tredje film Velvet Goldmine som blev det internationella genombrott. Han har sedan befäst sin position som en av den amerikanska independentfilmens mest intressanta regissörer med filmer som Far From Heaven, I’m Not There, den lysande miniserien Mildred Pierce och Carol.

TriArt  tycker: Todd Haynes visar ännu en gång att han som få andra kan ladda sina filmer med lågmäld intensitet. Att han dessutom är en estet ut i fingertopparna gör knappast saken sämre. Cate Blanchett har med rätta blivit hyllad för titelrollen, men frågan är ändå om det inte är Rooney Mara som lyser starkast. Döm själva!

 

Carol

Titel Carol

Originaltitel Carol

År 2015

Längd 118 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Todd Haynes

Skådespelare Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulsson

Utanför TriArt Carol: The Love Story in a Look

Relaterade: