Ceremonin (Claude Chabrol)

Ceremonin, en av Chabrols mest uppmärksammade 90-talsfilmer, är en tät och gastkramande psykologisk thriller med två av Frankrikes främsta aktriser i huvudrollerna - Sandrine Bonnaire och Isabelle Huppert. Chabrols kritik mot borgerlighetens inskränkthet och ruttna moral övergår i öppen revolt.

Ceremonin utspelar sig hos en rik, borgerlig familj.  Sophie anställs som hemhjälp och sköter jobbet klanderfritt. Hon uttrycker aldrig vad hon tycker eller känner. Hennes motsats är postkassörskan i byn, Jeanne, som är utåtriktad och nyfiken. Hon blir snabbt Sophies vän. Deras vänskap övergår till en form av pakt byggd på hemligheter som sedermera får allvarliga följder …

Claude Chabrol (1930 - 2010) började som filmkritiker på den legendariska filmtidskriften Cahiers du Cinéma, bland annat tillsammans med Eric Rohmer. Hans debutfilm från 1958, Vännerna, tillhör den nya franska vågens allra viktigaste filmer. Chabrol var det psykologiska dramats mästare. Ett ständigt återkommande tema var hans starka kritik av borgerligheten och dess moral.

TriArt tycker: Ceremonin är en både suggestiv och oroväckande psykologisk thriller, en film som i sin handling övergår till en form av uppror och revolt mot borgerlighetens instängdhet. Filmen är så nära man kan komma Hitchcocks förtätade och obehagliga stämningar, fast i fransk tappning. Sandrine Bonnaire och Isabelle Huppert gör enastående rollprestationer. Ceremonin är en av de bästa introduktioner till Chabrols filmskapande man kan få.

Ceremonin (Claude Chabrol)

Titel Ceremonin (Claude Chabrol)

Originaltitel La Ceremonie

År 1995

Längd 112 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Claude Chabrol

Skådespelare Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire, Jean-Pierre Cassel

Relaterade: