Chaplins pojke

”A picture with a smile – and perhaps, a tear”

Chaplins långfilmsdebut är en hjärteknipande historia. En luffare hittar ett övergivet barn och tar hand om det så gott han kan. Tillsammans bilder de ett oslagbart team. Men när myndigheterna får reda på den olagliga adoptionen bestämmer de sig för att ta hand om pojken …
 
Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).

TriArt tycker: När Chaplin äntligen vågade bryta sig ur kortfilmsformatet och skapa en lite längre historia så resulterade det i en expressiv klassiker fylld av både tårar, skratt och Chaplinsk akrobatik. Eller som original-taglinen så fint uttryckte det ”6 reels of joy”.

Chaplins pojke

Titel Chaplins pojke

Originaltitel The Kid

År 1921

Längd 53 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Charlie Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan

Producenter Charlie Chaplin

Manus Charlie Chaplin

Relaterade: