Chungking Express

Chungking Express är Wong Kar-Wais genombrottsfilm. Det var här Wong-Kar-Wai kom att göra avstamp som en av den moderna filmens absolut största konstnärer.

Chungking Express består av två berättelser om två poliser. I den första träffar polis 223 - som sörjer sin före detta flickvän – en vacker kvinna som är hotad till livet. Kruxet är att han har bestämt sig för att bli förälskad i den första kvinnan han träffar.I den andra berättelsen försöker polis 663  hantera ett havererat förhållande. Även han träffar en kvinna på den lokala lunchserveringen. Två berättelser med samma utgångspunkter, men berättade på två olika vis, med olika förvecklingar och olika uttryck i stil och form.

Wong Kar-Wai  (f 1958) föddes i Shanghai, men växte upp i Hongkong. Han studerade grafisk design och utbildade sig sedermera som tv-manusförfattare i Hongkong.  I mitten av 80-talet anställdes han av producenten Alan Tang, som också finansierade Wongs första två filmer, As Tears go by (1988) och Days of Being Wild (1990).  Med sin expressionistiska och säregna stil fick han sitt internationella genombrott med Chungking Express 1994. Denna följdes av Fallen Angels/Helgon i neon (1995), Happy together (1997) och den hyllade In the Mood for Love (2000).

TriArt tycker: Chungking Express är inget annat än ett mästerverk, gjord av en mästare!  Det som gör att denna film får ett sådant omdöme är att den ger oss någonting helt nytt.  Wong Kar-Wai har inte bara förmågan att berätta en listig och intelligent historia med flertalet bottnar, han gör det omsluten i en form, med en expressionistisk energi som är helt unik och saknar motstycke.

"Wong Kar Wai betraktade jag länge som Asiens, i bland världens, främste regissör. Utgångspunkten för denna hållning stavas Chungking Express från 1994, som slog ner som en bomb när den för första gången visades.  Jag hade i och för sig redan sett ”Days of being wild” några år tidigare och då upplevt talangen Wong Kar Wai.  Men det var först med ”Chungking Express” som WKW fullt ut hade utvecklat sin mycket personliga expressiva och Godard-inspirerade stil. Filmens handling, två poliser som egentligen inte har så mycket med varandra att göra, träffar två olika kvinnor som de inleder märkliga relationer med, är egentligen inte så viktig. Det är processen, den så kallade resan genom Hongkongs olika miljöer, i ett sökande efter identitet och mänskliga relationer, som WKW intresserar sig för och fokuserar på. Det är mestadels pop-konstens och de neon-dominerade miljöerna vi får följa med till; gator och gångar, snabbmatsrestauranger, klubbar, barer mfl.  Karaktärerna är ofta ensamma och sökande, efter någon sorts mening i det moderna film noir-liknande landskapet. Högt tempo, mycket energi och irrande karaktärer präglar filmen. Traditionellt skulle jag rekommendera den för bio, den stora duken, eftersom den är så fullspäckad av visuella inslag. Men den går också utmärkt att se i det mindre formatet, och framförallt som en utgångspunkt för WKW:s hela filmgärning, där kanske In the mood for love  från 2000, framstår som det optimala mästerverket." - Mattias Nohrborg

Chungking Express

Titel Chungking Express

Originaltitel Chung Hing sam lam

År 1997

Längd 98 min

Länder Kina

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Mandarin

Regissör Wong Kar-Wai

Skådespelare Tony Leung Chiu Wai, Takeshi Kaneshiro, Faye Wong

Manus Wong Kar-Wai

Relaterade: