Cirkus Columbia

Danis Tanovic återvänder till tiden strax före krigsutbrottet i det forna Jugoslavien och serverar en känslosam historia fylld av svart humor och yviga känslor.

Divco återvänder till sin gamla hemby som han tvingades fly från när kommunisterna förlorade makten. Under de 20 år som har gått har han hunnit bli rik och träffat en ny, ung flickvän. Planen är att flytta in i sitt gamla barndomshem och starta ett nytt liv. Det finns egentligen bara ett problem. Den nuvarande hyresgästen är Divcos exfru med deras gemensamma son. Något som inte bekymrar Divco speciellt mycket. Samtidigt skruvas det politiska läget upp allt mer i bakgrunden.

Danis Tanovic (f 1969) fick sitt internationella genombrott med Ingenmansland, en personligt vässad film om kriget i Bosnien Herzegovina. Han gick själv i filmskola när kriget bröt ut och såg till att dokumentera så mycket som möjligt av vad som skedde. Han har återvänt till olika skeenden i kriget i både Vittne till ett krig (2009) och Cirkus Columbia (2010)

TriArt tycker: Tanovic tar ut svängarna och bjuder på en mustig historia som blir lika mycket en satir över machokulturen som en kärleksfull spegling av ett Jugoslavien på gränsen till kollaps.

 

Cirkus Columbia

Titel Cirkus Columbia

Originaltitel Cirkus Columbia

År 2010

Längd 113 min

Länder Bosnien Herzegovina

Undertexter Svenska

Språk Bosniska, Serbiska, Kroatiska, Kroatiska

Regissör Danis Tanovic

Skådespelare Miki Manojlovic, Mira Furlan, Boris Ler

Manus Danis Tanovic

Relaterade: