Cirkus

Chaplins första Oscarvinnare! (eller Academy Award som priset hette då)

Chaplins luffare anställs på en cirkus och hans förmåga att ställa till det för sig blir snabbt cirkusens huvudattraktion. Själv är han dock mest intresserad av cirkusdirektörens dotter.

Charlie Chaplin (1889 - 1976) är en av filmhistoriens mest inflytelserika personer. Han inledde sin karriär som varietéartist, men under en turné i USA kom han i kontakt med den då spirande filmindustrin. 1914 gjorde han sina första kortfilmer. Hans luffar-persona fanns med från början och blev en omedelbar succé. 1919 var han en av grundarna till United Artists och 1921 långfilmsdebuterade han med Chaplins pojke (The Kid). När ljudfilmen fick sitt genombrott under 30-talet så vägrade Chaplin att hoppa på tåget och fortsatte göra filmer som Stadsljus (City lights) och Moderna tider (Modern Times) utan dialog. 1940, innan USA gick in i kriget, satsade han en stor del av sin förmögenhet på att färdigställa Hitler-satiren Diktatorn. Chaplin skrev, regisserade, producerade, komponerade musiken och spelade huvudrollen i de flesta av sina filmer. Hans sista film blev Grevinnan från Hong Kong (1967).
 
TriArt tycker: I sin andra långfilm ger Chaplin sig själv fullt utrymme för den fysiska komedi som han redan här hade finslipat till perfektion. Så med andra ord är det klassisk Chaplin med allt vad det innebär av romantik, slapstick och akrobatik.

Cirkus

Titel Cirkus

Originaltitel Cirkus

År 1928

Längd 72 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Charlie Chaplin

Skådespelare Charlie Chaplin, Merna Kennedy, Al Ernest Garcia

Manus Charlie Chaplin

Relaterade: